28 de Juny
🌈Dia Internacional de l’Orgull LGTB ❤️🧡💛💚💙💜

El dia Internacional de l’Orgull LGBT+ (lesbiana, gai, bisexual i trans), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai o simplement Orgull Gai se celebra cada any el 28 de juny amb l’objectiu d’instar la tolerància, la igualtat i la dignitat de les persones gais, lesbianes, bisexuals i trans.

Se celebra el 28 de juny perquè en tal data es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, els EUA) de 1969, que marquen l’inici del moviment d’alliberament homosexual. Aquests disturbis van consistir en una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra una batuda policial que va tenir lloc en la matinada del 28 de juny de 1969, en el pub conegut com el Stonewall Inn del barri novaiorqués de Greenwich Village, un dels pocs espais de llibertat per a la comunitat homosexual que era assetjada amb freqüència per la policia de la ciutat. Els assidus al Stonewall Inn es van afartar d’aquests assetjaments homofòbics i aquest dia les forces de la llei van voler arrestar a diverses de les 200 persones que es trobaven en el bar per raons tan simples com el que dos homes o dones ballaren junts o no portaren roba considerada tradicional per al seu sexe.

En comptes de deixar-se atacar i assetjar, els assistents al Stonewall Inn van decidir resistir-se i al voltant de les 1.20 de la matinada va començar una batalla a la qual després es van unir més membres de la comunitat LGBT+, convertint-se així en una icona de la lluita pels drets gai, ja que durant els dies següents fets similars es van donar en altres sectors de Nova York, sent reconeguts com el catalitzador del moviment modern prodrets LGBT+ als Estats Units i a tot el món.

La noció bàsica de l'»Orgull LGBT+» consisteix en el fet que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, qualsevol que siga el seu sexe, orientació sexual o identitat sexual, transmetent-se la idea d’una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seua conducta ni orientació sexual. En tal sentit, es tracta de dignitat LGBT+.